dinsdag 20 september 2005

19-12-1947 Vóór Priok 22-12-1947

Vóór Priok, 19-12-47

Lievelingen van mij,

Weer liggen we voor de haven te wachten tot het dag wordt om de haven binnen te stomen. Rondom de boot liggen haaien te zwemmen. Grote kanjers met scherpe tanden. We zijn nog bezig geweest er één te vangen maar hij lachte ons uit!
Even in vogelvlucht onze reis. In Makassar liepen we helemaal leeg! Heerlijk! Prachtige haven! Ook de Grote Beer lag er. Nam onze marine + mariniers mee naar Soerabaja. Wij maar genieten Zaterdag 13 en Zondag 14 en Maandag 15. In Makassar veel gezien. Een mooie stad, brede lanen. 's Zaterdagsavonds de stad in. Overal vers aangekomen jongens in bedsja's (3-wiel carriers) of slugelend met grote (Europese) passen langs de verschillende lanen.
Bij de broer van Mieke de Vries even een pakje van Mieke gebracht want er is een a.s. Vriesje op komst. De behuizing van de mensen daar is allerbelabberdst. Daarom, en ook doordat er een directe chef op bezoek kwam zal hij wel blij zijn geweest dat ik ophoepelde.
Wat hebben we genoten! In de stad, op de pasar, was veel te krijgen, maar de schepelingen hadden al gauw de boel verziekt, waardoor de douane tenslotte niets meer dóór liet. Ook van mij werden 2 bl.[blikken] boter in beslag genomen, die 'k later, toen bleek dat ik geen clandestiene rotzooi had, weer terug kreeg.
En een gesjirp in de nacht! De overste had maj. v. Leeuwen en Sergt. Verburg met de officieren uitgenodigd om mee te gaan naar Malino.
Je voelt dat wij op eigen gelegenheid weggingen. 's Morgens 6 uur op, zeven uur ontbijt en laat daar op Zondagmorgen juist een luxe Austin het terrein opdraaien. Wij meegereden en eerst Fons naar de mis gebracht, koffie gedronken bij de fam. v.d.Brink, van Molukker ... [veen? neen? vun?, een?], die overal gezworven had. 2 Zoons van zo'n 13 jaar in Holland (vooral als ze over "die kleine" sprak, was er tersluiks een zakdoek nodig). Toen Fons uit de kerk gehaald en 't oudste fort van de archipel, fort Rotterdam bezichtigd. (ruim 300 jaar oud). In 't midden de kerk, heel hoog gebouwd, zodat je de dominee van buiten ook kon volgen. Heerlijk rustig, op eigen houtje (Mijnheer v/d Brink was naar de kerk) door Makassar tot we bij de haven een kaptein met glazige ogen in een jeep tegenkwamen, waar we aan vroegen of er kans was naar Malino te liften. Hij gaf ons geen kans, moest zelf naar de soos maar zei, dat er voorbij Maroes een grote waterval (Baltitmoeroe)[?Bantimurung?] was. Wij er op uit. In twee bedsja's naar de weg naar Maroes. De 7e auto (er reden er maar weinig op Zondag) was raak. Heer met 2 dames in grote V8 Ford. Wij met 4 man achterin. Toevallig gingen ze ook naar Baltitmoeroes. Mazzel. Verduiveld aardige mensen!!
Genoten, Genoten, Genoten!!! We reden Noordwaarts tot we rechts de rotsen zagen blauwen. Voorbij huisjes op hoge palen, huisje op palen , karbouwkarbouwen, kleine jongetjes met grote hoeden, boven op karbouwen met een grote bel om hun nek (bamboekoker met gleuf en houten hamertje, wat er steeds tegen bungelde, een mooi warm hobo meer fagot geluid, klok, klok, klok. bel van karbouw Aan de verschillende geluiden kan ieder z'n eigen karbouw in 't donker herkennen.)
[ klein-jongetje-met-grote-hoed-boven-op-karbouw ]
We zagen ook nog karbouwen in de kali (rivier), alleen de horens en een stukje rug was er van te zien. – Wordt later vervolgd!

22-12
Nog een haastkrabbeltje dat er nog post bij komt.
Maar nu gaat heus de zak dicht. Gister hele dag naar Buitenzorg (plantentuin, Victoria Regia enz.) geweest. Mieke + kapt. Merkelbach + ik.
Genoten!!!!
Heus, 'k wist niet dat er zo veel moois was! Een pracht aquarium in oud batavia, ritueel van vruchtbaarheid om loop van oud (heilig) kanon gezien.
Later heus meer.
Dag 4 kleine schatten.
Vader gaat nog meer tekenen.
Dag héle grote schat.
Vandaag schrijf ik meer.
Grote Beer komt juist achter ons. Thomasson niet gezien. Soerabaja op de reede gebleven. (20 mijl weg), 24e uit Priok weg. ± 25 of 26 Jan. thuis.
Via Sabang – Aden.
Dag, dag, dag, dag, dag.
Maart
In Omoe's/Moeders brief zaten
knappe sommenbriefjes van Wim,
mooie tekeningen, ook van Gerrie.