dinsdag 20 september 2005

22-12-1947 Priok 24-12-1947

Priok, 22-12-47
Aan al mijn lievelingen,
Nog enkele dagen, dan is het Kerstmis! Bij jullie koud en guur, hier Vader in onderbroek en slippers.
De postverbindingen zullen wel wat gestoord zijn en daarom, vóór 't eind van 't jaar prettige dagen en lieveling dat 1948 ons wéér zóveel goeds geve als alle voorgaande jaren, dat er een minister van Vrede mag komen en dit mooie land, met de nijvere bevolking en zijn rijke bodem een welvaartperiode tegemoet gaat, die er zéker al lang had kunnen zijn. Onrust en haat gaan hand in hand, gisteravond werd een bom in de uitgaande massa bioscoopbezoekers notabene geworpen, bij de Theresiakerk werden door kinderen spelenderwijs 4 landmijnen ontdekt (gelukkig geen doden), enz.
Wim en Ger en Tijn, doen jullie in 't nieuwe jaar wéér net zó je best om Moeder te helpen? En Lies, zal je een héle grote meid worden?
En nu even de feiten: De "Grote Beer" ligt weer bij ons in Haven II (vannacht even op de Reede, maar morgen weer binnen). Wij vertrekken de 24e, (dan loopt n.l. de "W. Ruys" binnen.) We blijven 's nachts op stroom en gaan overdag door Str. Soenda naar Colombo. (dus niet Sabang). Doen Aden en P. Said aan en zijn ± 26 Jan. thuis. Vlug nog hè?
Patienten allen malaria. Strijkjes geven duidelijk plasmodiën aan. Ook op vrouwenzaal maar 1 pat. (baby van 8 maanden). 'k Krijg maar 3 verpleegsters, Heerlijk! Vandaag Bezemer op boodschappen uitgestuurd. Bij Bata kocht hij 3 paar damesschoenen, o.a. blauwe en kleine rode voor Ankie. Tassen vreselijk duur. Het tientje doet ± 15 gld. en de schoenen / tassen kosten f 33,- / f 45,-. Rijst mag niet worden uitgevoerd, evenmin als boter, pinda's enz. Suiker erg duur. Zeep ook. Vanavond bij Puister een groot pak gehaald voor Dick Vink.

Gister hele dag met Mieke getourd. Bij Gen. Spoor gedineerd, heerlijk naar
kindje op blad Victoria Regia - klik om te vergroten
plantentuin in Buitenzorg (foto van Victoria Regia). Jongens, die bladen zijn meer dan 1.50 m. breed, met opstaande randjes van ± 10 cm. Als die bladen tegen elkaar stoten hoor je 't schuren en botsen. Een kindje van 2 jaar kan er gemakkelijk opzitten.

"Ziet Gouddochtertje gaat va-a-a-a-aren
Varen op een lelieblad."

Eerst even slapen!
Zoen voor allemaal.
Vader

24/12
In grote haast (altijd vader + haast) de laatste brief uit Batavia.
Gister was Leen weg, dus ik niet naar de wal. Toen hij 's avonds thuiskwam was er een verbod tot passagieren. Ook vanmorgen mocht niemand van boord, zodat ik nog wél Nica geld, maar geen tassen enz. heb. Rijst mag niet worden uitgevoerd, suiker ook niet, geen boter en oliën. Ik heb dus goddank niets van levensmiddelen bij me. In de kampong ben 'k nog niet geweest. Ik had er graag wat kleine dingen gekocht. (voor jullie hoor!)
Willem Ruys op maidentripVanmorgen om 7 uur begon de embarkatie. De Ruys kwam binnen. Majestueus. Alle boten gepavoiseerd en maar blazen.
Wij ook overal vlaggen.

Bespreking artsen + verplegers. Dienstrooster enz. enz.
'k Was gister wat beroerd en voer vandaag nog niet veel uit. Misschien komt deze brief nog aan de wal.
In Makassar genoten. (Zondag) De waterval hoorden we lang uit de verte donderen. Tussen hoge rotsen (kalk) druppelde overal 't water langs en uit. Toen we langs de waterval omhoog geklauterd waren moesten we door de kali waden en kwamen dan weer door hoog alang-alang, hagedissen, prachtige vlinders, hoge rotsblokken, door hardstikke donkere kloven en gangen bij de volgende waterval.

Waterval op Makassar - klik om te vergroten We hadden tegen de mensen gezegd, dat we nog wat wilden blijven en dat de auto's maar weg moesten gaan. 's Avonds was er geen sterveling meer. In het koude diepe water gezwommen, als Tarzan aan lianen het water ingeslingerd en in de gietregen en donderbui genoten. Mijn ▼ verloren, geen dames (wees gerust). Gelift tot Makassar. In klein plaatsje Maroes gestopt. Genoten!!! Dinsdags uit Makassar naar Soerabaia met 140 mensen a/b. Babyvoeding gemaakt enz. In Soer lag de L.S.T.-boot al klaar. Geen Tomasson gezien. Ik heb nog naar v/d Schoor (zijn vriend) getelegrafeerd, dat we op de reede lagen en een doos cigaretten meegegeven van 50 stuks voor Kees, aan een soldaat, die v.d. Schoor wist te wonen. (Nico Mijnders, Mariniers)
Direct door naar Priok, waar we Zaterdag binnenliepen. Zondag met Mieke uit + Merkelbach. In 't huis van Gen. Spoor gegeten en in zijn jeep genoten!!!!! Maandag voor pat. gezorgd, 's avonds naar Puister om pakje voor Co en Dick te halen. Veel moeite. Voor mezelf tijd te kort. Toch geniet ik van alles. Veel, veel zoenen.
Goed 1948 nogmaals.
Dag schatten. Dikke zoen van Maart

Willem Ruys en gepavoiseerde schuiten - klik om te vergroten